Zdrowe wegańskie słodycze: da się?

W życiu każdego człowieka przychodzi pora na coś słodkiego. Weganie mają pod tym względem coraz lepiej, ale weganie dbający o zdrowie lub linię muszą się czasem namęczyć, żeby znaleźć coś dla siebie. Oczywiście #fruitisfastfood i na pewno #słodyczenatury, czyli owoce, są dla nas najlepsze, ale dla lubiących nieco inne zdrowe słodycze też coś jest.

Alternatywy dla cukru

YumEarth

Jeśli lubicie bardzo słodkie, owocowe słodycze, rozwiązaniem w poszukiwaniu czynnika Z jak zdrowie mogą być lizaki i żelki z naturalnych składników, wzbogacane… witaminami! Pełna recenzja na FB:

No to kilka słów o słodyczach YumEarth (skład, cena i zakupy: bettercandy.pl). Więcej fot w komentarzu :)
***
Co jadłam:…

Posted by Więcej Wegańskich on 24 marca 2015

 

 

Lizaki i cukierki ze stewią

Na fali popularnych wyborów z manufaktur cukierniczych powstały także lizaki i cukierki słodzone stewią i barwione wyciągami z roślin firmy Stewiarnia (dostępne np. w Sun Sklepie). Różnica w smaku pomiędzy „normalnymi” słodyczami a tymi stewiarniowymi jest jak najbardziej wyczuwalna, więc osoby spodziewające się bardzo słodkiego lizaka, mogą się zawieźć. Ci otwarci na nowe smaki powinni być całkiem zadowoleni, zwłaszcza z lizaka jagodowego – ma smak przywodzący na myśl prawdziwe owoce, a nie sztuczne aromaty.

1417

Stewią bywają słodzone także bardziej nietypowe słodycze, jak np. dostępne w sklepach Tiger cukierki lukrecjowe z persymoną. Bardzo, bardzo dobre.

Masło sezamowe słodzone agawą

Czyli patent na jedzenie sezamków na kanapkach i wmawianie sobie, że to zdrowo. Naprawdę, to masło smakuje jak sezamki, nie spodziewajcie się czegoś jak tahini czy masło orzechowe. Choć w moim prywatnym rankingu nie przebija masła orzechowego z sezamem lub kokosem.Maslo_sezamowe_slodzone_agawa_str1 Składniki: pasta sezamowa 60%, syrop z agawy 36%, emulgator: lecytyna ( z soi), aromat: wanilina.

Batony zbożowo-owocowe

Wiele tego typu produktów składa się w większości z cukru, miodu lub syropów z niewielkim dodatkiem zbóż i bakalii. Dlatego trzeba uważnie czytać składy – nie tylko w poszukiwaniu mleka, jaj czy żelatyny, ale też żeby upewnić się, czy ten „fit batonik” rzeczywiście ma coś wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Czasem nieoczekiwanie niezły jakościowo produkt można znaleźć chociażby w Biedronce:

  No to zaraz zobaczymy, co Wy mi tu polecacie… Jak będzie niesmaczne, to foch. #weganskie #batony #biedronka   Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Więcej Wegańskich (@wiecejweganskich)

Batony z liofilizowanych owoców – Frupp

Malinowy Frupp jest bodaj najlepiej dostępnym z wymienionych produktów. Taki baton ma 10 g (to nie jest błąd – dziesięć), a w jego skład wchodzą maliny (31%), sok jabłkowy (5%) i mieszanka żelująca (cukry: trehaloza, sacharoza, maltodekstryna; substancja żelująca- pektyna jabłkowo cytrusowa).

Brzmi nawet zdrowo, ale wbrew stereotypowi zdrowe niekoniecznie oznacza niesłodkie. Moim zdaniem Frupp smakuje jak sprasowana kostka cukru pudru z aromatem malinowym.

mbaton-big

WW