Wege kebab? Poznaj składniki, dzięki którym pokochasz tę wersję dania

Kebab to jedno z najbardziej popularnych tureckich dań, którego głównym składnikiem jest mięso. Jeśli jednak jesteś wegetarianinem, weganinem albo szukasz bezmięsnej alternatywy, wcale nie musisz obchodzić się smakiem. Coraz więcej lokali serwujących kebab w Lublinie, Wrocławiu czy Łodzi oferuje tureckie danie w wersji wege. Co sprawia, że jego smak – mimo braku mięsa – jest wyjątkowy i niepowtarzalny?

Kebab w wersji wegetariańskiej kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością warzyw. Warto jednak mieć świadomość, że danie wegetariańskie wcale nie musi być sałatką warzywną zamkniętą w chlebku lawasz. W kuchni wegetariańskiej istnieje wiele zamienników mięsa, dzięki którym kebab może być nie tylko zdrowym, ale i bardzo pożywnym daniem.

Warzywa to podstawa

Każdy kebab serwowany w Lublinie, Krakowie, Warszawie czy Opolu nie może istnieć bez warzyw. To one, obok pieczonego lub grillowanego mięsa, stanowią podstawę dania. Biorąc pod uwagę zasady kuchni wegetariańskiej, warzywa będą numerem jeden w przypadku wege kebaba.

Na listę niezbędnych składników zazwyczaj trafiają m.in.:

  • pomidory
  • papryka
  • ogórek
  • cebula
  • sałata

Jeżeli kebab w wersji wegetariańskiej przyrządzasz samodzielnie, do dania możesz wykorzystać także inne warzywa.

Co zamiast mięsa?

Klasyczny turecki kebab zawiera sporą ilość mięsa wołowego, baraniego lub drobiowego. Wieprzowina nie jest używana – z uwagi na obowiązujący w islamie halal. Sprawą oczywistą jest, że Ty – jako miłośnik kuchni wegetariańskiej – musisz zrezygnować z tego dodatku. Możesz jednak wybrać alternatywne składniki w wersji wege.

  • Kotlety sojowe

Kotlety sojowe mają dość specyficzny smak, który doskonale zastępuje smak kotletów schabowych. Możesz przyrządzić je samodzielnie albo skorzystać z gotowych już wyrobów.

Usmażone lub zgrillowane kotlety należy pokroić w cienkie plastry.

  • Kotlety typu falafel

Mięso z tradycyjnej wersji kebaba mogą zastąpić także kotlety typu falafel, tj. przyrządzone z ciecierzycy.

Usmażone kotlety z ciecierzycy można pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Możesz także ulepić kulki.

Lawasz lub tortilla

Kawałki kotletów oraz warzywa należy „zamknąć”. Chociaż w wielu lokalach kebab serwowany jest z ryżem lub frytkami, największą popularnością cieszą się dania zawijane w cienkie pszenne placki.

Tradycyjny turecki lawasz – cienki chlebek, wywodzący się z  kuchni ormiańskiej – to często podstawa wege kebaba. Aczkolwiek w wielu barach serwujących kebab w Lublinie można spotkać się z zamiennikami, tj. tortillą.

Masz ochotę na kebab w wersji wege? Wcale nie musisz ograniczać się do przyrządzania tego dania samodzielnie. Coraz więcej lokali wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów poszukujących potraw wegetariańskich. Dlatego z łatwością zamówisz kebab z kotletem sojowym lub falafelem – także z dostawą pod wskazany adres.

-artykuł sponsorowany-