Warzywa górą – książka Katarzyny Gubały (recenzja)

Warzywa górą książka

Warzywa górą to pierwsza książka kulinarna Katarzyny Gubały. Możecie kojarzyć ją ze wstępniaków Slowly Veggie lub licznych warsztatów kulinarnych. Jak wypadła jako autorka pozycji kucharskiej?

Dlaczego zaznaczam, że to pierwsza książka kulinarna tej autorki? Katarzyna Gubała, poza tym, że na co dzień odpowiada za kulinarną zawartość magazynów wydawnictwa Burda oraz jest redaktor naczelną Slowly Veggie, jest również autorką powieści „Faceci z sieci” oraz „Ukłony dla żony”.

 

Do napisania książki kucharskiej natchnęła ją potrzeba zebrania w jednym miejscu przepisów, które . Kasia lubi również zarażać swoją miłością do „chwastów” – jest fanką ogrodnictwa i zamiast walczyć z zieleniną zarastającą jej działkę, wyjada rośliny, które się tam pojawiają. Stąd jej pomysły na bardziej oryginalne pesto czy doprawianie potraw. Stąd również podtytuł książki – od korzeni po liście. Katarzyna Gubała namawia bowiem do korzystania z warzyw i owoców w całości (taka roślinna wersja ‚nose to tail’ ;)).

#czytam i #smakuję 😍🌱 #veganfood #veganbook #weganskieksiazki 💚 #wiecejweganskich #warzywagora #katarzynagubala

Post udostępniony przez Więcej Wegańskich (@wiecejweganskich)


 

 

 

Miałam okazję wziąć udział w przedpremierowym spotkaniu w Tel Aviv Food & Wine, gdzie mogłam spróbować kilkunastu (nie oceniajcie mnie, porcje były degustacyjne!) potraw z przepisów Kasi Gubały. I naprawdę wszystko było smaczne!
Warzywa górą książka Katarzyny Gubały

Warzywa górą książka dostępna już teraz!

 

Co znajdziemy w książce Warzywa górą?

127 przepisów, w pełni wegańskich, z których skorzystają zarówno początkujący jak i ci, którzy z roślinnym gotowaniem radzą sobie naprawdę dobrze.

Całość podzielona jest na 6 rozdziałów – autorka zaczyna od „Roślinnych podstaw”, w których omawia m.in. rodzaje kasz i mąk oraz mity związane z weganizme. W kolejnym rozdziale – „Baza” – znajdziemy przepisy na najważniejsze dodatki i składniki, które wykorzystamy w dalszych przepisach: ser z ziemniaka, mleko roślinne, wegański majonez, jogurt owsiany, domową jarzynkę do zupy, pesto… Cztery pozostałe odpowiadają porom roku. Wśród przepisów znajdziemy m.in.: zupę miso, gulasz z soczewicy, zakwas buraczany, tarta z brokułami, fasolowe brownie, samosy, faszerowane pomidory i bigos.

Cała książka jest ilustrowana zdjęciami potraw, nie zabrakło również ujęć z autorką i jej uroczą rodziną, która również pomagała przy tworzeniu książki. Córka chętnie testowała smakołyki, a mąż odpowiada za część przepisów (łatwo je poznać: są opisane jako przepisy Krzysia).

Jedyne co zarzuciłabym książce, to forma wydania. O ile format jest bardzo poręczny, a papier i okładka prezentują się super, to sposób szycia i klejenia uniemożliwia rozłożenie książki na kuchennym blacie. Z pomocą przychodzi oczywiście podstawka, ale czegoś przyczepić się musiałam ;)

 

Więcej wegańskich książek znajdziecie oczywiście w Wegarni – jedynej takiej księgarni w Polsce!