Aktualności, Poradniki

Sprzęty w wegańskiej kuchni

Wbrew wyobrażeniu wielu osób kuchnia weganina nie musi różnić się od tradycyjnej. Dobre noże, odpowiednie przyprawy i zapas ziemniaczków to podstawa. Często jednak pada pytanie o sprzęty, które koniecznie musi mieć weganin. Oto krótki przegląd AGD dla roślinożerków (spoiler alert: jest takie samo jak normalnych ludzi).

Sposób na świeże domowe soki

Sokowirówki  to przykład tego sprzętu, który bardzo mocno kojarzy się z wegańską kuchnią – tak jak surowe warzywa i owoce.

Jednak świeże soki, zwłaszcza latem, są dobrą metodą na dodanie sobie porcij warzyw i owoców do codziennego menu . Domowa produkcja pozwala uzyskać sok jeszcze świeższy niż ze sklepu, z mniejszym śladem węglowym (odpada np. butelkowanie i przewóz do sklepów). Możemy też dowolnie mieszać ulubione warzywa i owoce i w ten sposób otrzymać smaki niedostępne gdzie indziej.

Największym minusem domowych soków jest bałagan i czas potrzebny na przygotowanie napoju. Nawet najwygodniejszy do mycia sprzęt wymaga mimo wszysto mycia, a część warzyw i owoców także obierania.

Czym się różni sokowirówka od wyciskarki?

Główna różnica polega na „precyzji” pozyskiwania soku i zawartości witamin w końcowym produkcie. Wyciskarka poradzi sobie świetnie z mniej soczystymi owocami i warzywami, także zielonymi, z których większość sokowirówek pozyska niewiele soku. W dodatku zachowa on więcej składników odżywczych niż ten z sokowirówki. Z drugiej strony wyciskarki działają wolniej, zwłaszcza wyciskarki wolnoobrotowe.

Jeśli planujesz dbać o podaż witamin i minerałów za pomocą soków i zależy Ci na produkowaniu ich z takich roślin jak jarmuż, kiełki, natka – postaw na wyciskarkę. Jeśli chcesz po prostu cieszyć się smakiem domowych soków z sezonowych owoców – spokojnie wystarczy Ci sokowirówka.

Pomysł na bombę z żelazem: sok z buraka, natki pietruszki, jarmużu i cytryny.

Po co weganom maszynka do mięsa?

Mimo niefortunnej nazwy maszynka do mielenia mięsa (aka maszynka do mielenia) jest moim zdaniem jednym z niezbędnych sprzętów kuchennych. Jeśli robiliście kiedyś sernik (tofurnik, nerkownik i inne –niki), to doskonale rozumiecie radochę z mielenia masy w maszynce. Fani domowych falafli również .

Upgrade tofurnika: do części masy dosyp mielone orzechy włoskie i zrób warstwowy sernik smakowy.

Maszynka do mielenia nadaje się także do przygotowania farszu do pierogów, krokietów i faszerowanych warzyw. W przeciwieństwie do blendera nie miksuje poszczególnych składników ze sobą, a nadaje nadzieniu odpowiednią teksturę.

Blender, mikser, robot kuchenny

Czyli jedno i to samo, w zależności od nazewnictwa danego producenta. Oczywiście blender może być ręczny lub kielichowy, a robot kuchenny mieć więcej zastosowań.

Zwykły, najprostszy mikser z powodzeniem wykorzystasz do przygotowywania smoothies z miękkich owoców, zup krem lub . Jeśli marzą Ci się domowe szejki z kosktami lodu, koniecznie upewnij się, czy kupowany sprzęt ma opcję kruszenia.

Blendowanie orzechów, surowej ciecierzycy czy mrożonych bananów również wymaga miksera o lepszych ostrzach i odpowiedniej mocy.

Pomysł na szybki koktajl na domowym mleku roślinnym: namoczone przez noc płatki (np. owsiane lub żytnie)zblenduj z owocami. Smakuje jak szejk na owsianym mleku, a wychodzi kilkanaście razy taniej.

Maszynka do robienia mleka roślinnego

Bardzo mocno kojarzony z weganizmem gadżet, który moim zdaniem nie jest potrzebny do szczęścia. Mam od nastu lat takie coś i od 10 leży nieużywane. Czym jest maszyna do mleka sojowego? To sprzęt, który łączy w sobie 3 zadania: gotowanie, mielenie i cedzenie. W praktyce oszczędza niewiele czasu, a jest koszmarne do mycia. Być może nowsze modele są lepsze niż to, co zalega mi w domu, ale po zdjęciach wydaje mi się, że zasada działania jest taka sama. Nie znam zresztą chyba nikogo, kto użyłby takiej maszyni więcej niż kilka razy.

A czego Waszym zdaniem nie może zabraknąć w wegańskiej kuchni?