Coraz więcej wegańskich opcji w Starbucksie!

Bodaj najbardziej znana na świecie sieć kawiarni wprowadza do swojego menu kolejne mleko roślinne. Sprawdźcie, co wegańskiego znajdziecie w Starbucks już teraz.W tej chwili Starbucks oferuje (także w Polsce) mleko sojowe zamiast krowiego, bez dopłaty. Od 17 lutego w kawiarniach tej sieci ma się także pojawić mleko kokosowe. Ułatwi to życie zwłaszcza alergikom, którzy nie mogą spożywać produktów sojowych, a weganom na pewno urozmaici życie.

Nie macie pewności, czy zwykłe podmienienie mleka „wystarczy”? Od niedawna wszystkie składniki możecie sprawdzić na liście przygotowanej po polsku:

Download the PDF file .

Jeśli nie wierzyliście wcześniej, to już macie czarno na białym informację, że np. polewa karmelowa zawiera mleko, masło (!) i śmietanę, za to polewa truskawkowa jest bez koszenili, w 100% wegańska. Z używania koszenili sieć wycofała sie ok. dwóch lat temu, gdy do szerszego grona odbiorców dotarło to, co większość wegan i wegetarian wie: E120 – popularny barwnik spożywczy – pozyskiwany jest ze zmielonych robaczków. Medialny szum wokół i tak wszechobecnego składnika sprawił, że Starbucks zrezygnował z wykorzystywania koszenili w syropach i polewach.

A jeśli interesuje Was (lub martwi) kaloryczność poszczególnych pozycji z menu Starbucksa, wartości odżywcze znajdziecie w tej tabelce (tylko po angielsku):

Download the PDF file .

 

Informacja o mleku kokosowym za eater.com; o koszenili za washingtonpost.com

Holiday_Dot_Plaid