Będzie mleko migdałowe w Starbucksie?

Tak! Już 6 września mleko migdałowe pojawi się w pierwszych punktach sieci – to odpowiedź Starbucks na zapytania klientów.

Na początek mleko migdałowe pojawi się w ponad 4,6 tys. lokali w USA, do końca września ma być już dostępne we wszystkich kawiarniach na terenie Stanów. Czekamy na odpowiedź Starbucks Polska, czy i u nas pojawi się ten dodatek. W 2015 roku mleko kokosowe zawitało do Polski nieco później niż w innych krajach, ale jednak dotarło, więc i tu pozostaje mieć nadzieję (czyt.: być upierdliwym).

Swoje poparcie dla wprowadzenia napoju migdałowego klienci sieci mogli wyrażać na stronie MyStarbucksIdea, umożliwiającej głosowanie na pomysły związane z kawiarniami, menu i samą firmą Starbucks.

Mleko migdałowe w Starbucksie – jakie będzie?

Starbucks w swoich kawiarniach będzie korzystał z mleka migdałowego własnej produkcji. Według obecnych informacji klienci w USA dopłacą za nie 60 centów. Mleko w małej kawie (ok. szklanki) zawierać będzie 3 gramy cukru – cztery razy mniej niż mleko krowie!

W Polskich kawiarniach Starbucks dostępne jest mleko sojowe (bez dopłaty) oraz kokosowe (za dopłatą 2 zł). Niestety nadal nie znajdziemy tam nic do jedzenia dla wegan, choć inne duże sieci kawiarni w Polsce nad tym pracują i zarówno w Costa Coffee jak i w Green Caffe Nero można coś wszamać.