piwo wegańskie

Wegańskie piwo

Czy weganie piją piwo? Odpowiedź jest dość prosta i brzmi: tak. Czy istnieją wegańskie piwa? Tak! Czy piwo może być niewegańskie? Niestety tu też odpowiedź brzmi tak, chociaż sprawa nie jest taka oczywista.

Zapraszając znajomych wegan na imprezę, warto zapewnić nie tylko przekąski, ale także alkohol. Na szczęście większość piw jest wegańska, tak jak wiele win i innych alkoholi. Nie które trunki mogą jednak być nieodpowiednie dla osób na diecie roślinnej.

Co niewegańskiego jest w piwie?

Żółć bydlęca

To mit, który w Polsce pojawia się dość często na grupach wegańskich i wegetariańskich. Jego korzenie sięgają raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczył on błędów oznaczeń i zanieczyszczeń, jednak kolejne kontrole nie wykazały zanieczyszczenia żółcią bydlęcą żadnego ze sprzedawanych piw. Żołć bydlęca nie była używana do produkcji piwa i nie ma powodu, by była!

Klarowanie

Nie chodzi tu zawsze o cały proces klarowania, ale tylko wtedy, gdy użyte zostaną substancje są odzwierzęce (w tym te pochodzące z uboju). Finalny produkty nie zawiera tych substancji, jednak sam fakt budzi etyczne wątpliwości. Do takich składników należą:

  • albumina (białko jaja kurzego),
  • żelatyna,
  • karuk (pęcherze pławne ryb),
  • kazeina,
  • chitosan (pancerze skorupiaków)

Jednak większość browarów w Polsce (a przynajmniej, które udzielają odpowiedzi mailowej) do klarowania wykorzystuje ziemię okrzemkową. W Internecie znajdziemy informację, że karukiem tradycyjne klarowano piwo grodziskie.

Więcej uwagi należy poświęcić wybierając piwa importowane. Od 2016 roku Guinness jest w 100% wegańskie tak jak i jego amerykańska wersja.

Laktoza

Laktoza to cukier mleka krowiego. Pojawia się jako składnik ciemnych piw typu milk stout. Piwo z laktozą nie będzie wegańskie, jednak odpowiednie oznaczenie znajdziemy w składzie, gdyż mamy to do czynienia z alergenem.

Miód

Miód jako produkt pochodzenia zwierzęcego jest niewegański. Piwa miodowe możemy z listy wykreślić, chyba że w składzie zamiast miodu umieszczono sztuczny miód lub aromat chemiczny. Piwo wegańskie może mieć słodki, miodowy aromat, gdyż syntetyczne miody są to tak naprawdę płynny cukier. Jeśli jednak chcecie sięgnąć po 100% wegańskie piwo słodkie, macie do wyboru całą masa piw owocowych np. z browaru Fortuna. Można też sięgnąć po również wegańskie i bezalkoholowe piwo Karmi.

Wegańskie piwa — pytania i odpowiedzi

Czy piwo Tyskie jest wegańskie?

To jedno z pytań, które często się powtarzają. Tak Tyskie jest wegańskie! Tyskie jest piwem z Kompanii Piwowarskiej, która na żadnym etapie warzenia nie używa produktów odzwierzęcych.

Czy Ciemne Noteckie jest wegańskie?

Znam to piwo z opowiadań — chluba wielkopolski z browaru Czarnków. Jeśli chodzi o lubiane piwo ciemne noteckie, to niestety nie jest ono wegańskie. Informacja ze strony producenta głosi: „Noteckie ceni sobie rzemiosło i tradycje regionu. Dlatego słód kupujemy z regionalnej rodzinnej słodowni w Poznaniu a miód z rodzinnej pasieki w Puszczy Noteckiej”.

Jakie wegańskie piwo ma w swojej ofercie Biedronka?

Biedronka, Lidl, Tesco, jak i inne duże sieci mają ogromny wybór piw. W tych sieciach znajdziecie popularne piwa z Kompanii Piwowarskiej, Carlsberg, Fortunę czy inne piwa. Tak naprawdę popularne piwa nie są problemem dla wegan. Większą uwagę należy poświęcić różnym rzemieślniczym / kraftowym piwom, które mogą używać receptur wykorzystujących składniki odzwierzęce.

Wegańskie piwa w Polsce

WW z dość hedonistycznym podejściem do życia postanowiło pomęczyć polskie browary. Poniżej wyniki mailingu z 2015. Niedługo nowa porcja informacji!

Zgodnie z otrzymanymi przez WW informacjami wegańskimi piwami są te należące do browarów.

  • Ciechan (poza miodowym)
  • Carlsberg (Okocim, Bosman, Książ, Piast, Karmi, Harnaś, Kasztelan i Somersby)
  • Witnica (Porter Witnicki, Lubuskie, Celtyckie, Black Boss, Core; poza miodowymi)
  • Fortuna (Fortuna, Miłosław, Komes; poza miodowymi)
  • Pinta*
  • Ale Browar (poza piwem Sweet Cow)*
  • Browar Grodzisk*
  • Kompania piwowarska* (Tyskie, Lech, Żubr, Prażubr, Dębowe, Wojak, Redd’s, Captain Jack, Gingers, Grolsch, Pilsner Urquell, Książęce, Kozel)

*informacje przesłane nam przez kogoś innego, wciąż czekamy na potwierdzenie z browarów.

Konkretne odpowiedzi od browarów oraz znajdziecie pod tagami „odpowiedzi”, oraz „alkohol” (pierwsza część tutaj).