Alkohol

Spytacie, co może być niewegańskiego w piwie? A nawet niewegetariańskiego?

Miód, żelatyna, karuk, albumina… Można trochę tego powymieniać.

Najbardziej problematycznym etapem produkcji, z punktu widzenia wegan i wegetarian, jest klarowanie alkoholu. Jest to proces, podczas którego napój jest oczyszczany ze zmętnień za pomocą substancji, które wiążą je i sprawiają, że zanieczyszczenia opadają na dno. Następnie trunek jest filtrowany – wszystkie powstałe osady są usuwane. Choć nowoczesne filtry gwarantują bardzo dobrą przejrzystość napoju, wciąż podczas produkcji alkoholu stosuje się klarowanie.

W procesie tym mogą być wykorzystane takie substancje jak żelatyna, karuk – rybia żelatyna zwana też klejem rybim, albumina (białko z białek jajek kurzych), kazeina czy pozyskiwany z pancerzy skorupiaków chitosan.

Najbardziej „pewnym” alkoholem dla osób na diecie roślinnej wydają się być wódki. Zdecydowana większość z nich jest wegańska, jednak istnieją wyjątki. Zdarza się, że przy produkcji wódki wykorzystywana jest np. gliceryna, z kolei miód pojawia się przy wytwarzaniu wódek smakowych. Istnieją także bardziej wyszukane sposoby wykorzystywania produktów zwierzęcych. Przykładem może być wódka Silent Sam, która filtrowana jest przez… jedwab.

Kamila Pokój, Vege nr 3/2013

Więcej informacji na ten temat znajdziecie także  w artykule Piwo dla wegan.

Wegańskie piwa: lista + więcej informacji

Wegańskie browary

 

 

Wegańskie wina: lista + więcej informacji

Wegańskie wina